Spot on Lolland-Falster

Orehoved Strand

Klik på billedet for se videoen.
Videoen er tekstet på dansk og engelsk.

Så du billederne af de mærkværdige grønne kugler, som var skyllet op på en strand på Falster? Billederne gik viralt og både danske og udenlandske medier bragte historien.

Spot on Lolland-Falster var først til at tage billeder af de tusindvis af gedeboller, som i januar 2024 skyllede op på en strand på Nordfalster. Et usædvanligt fænomen som fik mange mennesker i Danmark og udlandet til at spærre øjnene op. TV 2 Nyhederne, Folketidende, TV 2 Øst, Norske Dagbladet, Bild og mange flere medier bragte historien om gedebollerne, green balls eller goat balls. Tæt på stranden kan man også se byggeriet af den nye Storstrømsbro og den får Andreas også set lidt på.

 

Indhold i videoen

Andreas fra Spot on Lolland-Falster var i januar 2024 en tur på stranden ved Vålse Vig på Falster. Her blev han som en af de første mødt af synet af tusindvis af grønne kugler, der lå spredt på stranden. Kuglerne var 2,5-3 centimeter i diameter og var lavet af en sammenfiltring af tang og andre marine planter.

De grønne kugler viste sig at være såkaldte “gedeboller” der dannes, når krøltang tages af bølgerne og rulles rundt i vandoverfladen. Undervejs bliver de sammenfiltret og danner kugler. Et unikt fænomen og en fascinerende naturoplevelse. Gedebolde er et relativt sjældent fænomen, men de kan ses på strande over hele verden. De er mest almindelige i områder med stærk bølgegang og rigeligt med tangplanter. Læs mere om tangkuglerne her.

Billeder gik viralt

Billederne fra Spot on Lolland-Falster delte Andreas i Facebook-gruppen Lolland-Falster Lovestorm og i løbet af kort tid var flere tusind mennesker blevet begejstrede over at de de unikke billeder. Danske og udenlandske medier fulgte op på historie. Se videoen hvor Andreas kommer helt på de grønne gedeboller og få et kig på byggeriet af den nye Storstrømsbro som tager form ikke langt fra stranden.

Den nye Storstrømsbro

Byggeriet af den nye storstrømsbro er gigantisk projekt som facinerer mange mennesker. Fra Orehoved Skov kan man se ud over Storstrømmen og se hvordan de kæmpe flydekraner langsomt løfter broelementerne på plads.

Mediedækning


Flere videoer om særlige steder på Lolland og Falster