Gåbense Havn

Klik på billedet for se videoen.
Videoen er tekstet på dansk og engelsk.

Fra Gåbense Havn på Nordfalster kan man se den nye Storstrømsbro, nyde roen og rent badevand – og der er badebro hele året hvis du er vinterbader. H.C. Andersen har overnattet på den gamle færgegård og så kan du høre historien om en død dronning på havnen.

Spot on Lolland-Falster er taget til den lille, hyggelige lystbådehavn Gåbense Havn for enden af Gåbense Strandvej på Nordfalster – smukt beliggende mellem Storstrømsbroen og Farøbroen. Stedet har været overfartssted i mange tusinder år og nu kan man følge Vejdirektoratet bygge den nye Storstrømsbro. Andreas dykker ned i de bedste historier, markerer 500-års jubilæum, fortæller om den døde dronning på havnen og så har han taget noget interessant med op fra havbunden.

 

Indhold i videoen

Gåbense Havn er en lille, uspoleret perle på Falster. Havnen har en lang og rig historie, der går tilbage til stenalderen.

Havnens navn stammer fra de gamle danske ord “gobe” og “næs”. “Gobe” betyder “gab” og “næs” betyder halvø. Navnet hentyder til den vanddybde, der er her i vandet ud for Storstrømmen.

Gåbense har været et naturligt overfartssted i mange tusinde år. Det er bevist ved, at der er fundet flintredskaber i vandet ud for havnen. Flintredskaberne er over 7.000 år gamle.

I 1523 fik Jens Sjællandsfar lov af kongen til at drive færgeforbindelsen fra Gåbense. Han fik også lov til at drive Færgegården, som var en kro og et overnatningssted for rejsende.

Jens Sjællandsfars færgeforbindelse var meget populær. Den blev brugt af mange kendte danskere, herunder H.C. Andersen, Carl Jacobsen og Søren Kierkegaard.

I 1770 blev der bygget en ny færgegård i Gåbense. Den nye færgegård blev et populært udflugtsmål for folk fra hele området.

I 1937 blev den gamle Storstrømsbro bygget. Broen gjorde det muligt at køre direkte over Storstrømmen, og det betød, at trafikken til Gåbense Havn faldt.

I dag er Gåbense Havn et populært sted for badning, fiskeri og sejlads. Havnen er også et godt sted at nyde den fantastiske udsigt over Storstrømmen.

Dronning Sophies overnatning

I 1657 døde dronning Sophie, som var mor til Christian 4. hendes kiste blev transporteret til Roskilde Domkirke, hvor hun skulle begraves. Kisten blev transporteret over Storstrømmen med båd, og den overnattede en nat på Gåbense Færgegård.

Gåbense Havn er et sted med en rig og fascinerende historie. Havnen er et godt sted at opleve den danske natur og historie.